RETRO MALAYSIAN RIDERS

Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: Kisah Santai bermotor ke PD


Guru

Status: Offline
Posts: 12639
Date:
RE: Kisah Santai bermotor ke PD


MamatKapar wrote:
manggo wrote:

 

hiisss... belum lagi bro... masa tu..awek pakai kemeja lengan panjang.. masuk dalam jean... tapi pinggang atas pusat... rambut konpom ada jambul!!

 


adooo... tunggu yo!!

 takdo gambar ko..??


 


 ha ni sample awek zaman awal 90an...

ekekeke.... kenangan...kenangan



__________________

 Lepak SANTAI MAT NEGRO!!
-------------------------------

Setiap RABU 5.30 ptg - SEc. 7 baru!!... belakang KFC pintu masuk UITM!!.
Setiap Jumaat 10.30 mlm - Pekan KAPAR!..selepas MOBIL
Setiap Sabtu atau Ahad - Ada Ride RMR!!..JOMM
call aku  - 019-6003900...!! 
laughing.gif

 



Guru

Status: Offline
Posts: 5371
Date:

 

 ha ni sample awek zaman awal 90an...

ekekeke.... kenangan...kenangan


 awek kau ko dulu ni mat..???yola..slua kombang kek poho,kan..???heheheh



__________________
                                                        N9 RD members


                                                         RD LC in memory


Guru

Status: Offline
Posts: 12639
Date:

manggo wrote:

 

 awek kau ko dulu ni mat..???yola..slua kombang kek poho,kan..???heheheh


kesah dolu dolu tu..... ni posting gamba mcm jojak kasih la juoo...

kot kot ado yg konal....  umur pun baya aku gak tu... hehehe

konpom laa dah jadi bini...

kalau dah janda orang... ada chance la denn...

 



__________________

 Lepak SANTAI MAT NEGRO!!
-------------------------------

Setiap RABU 5.30 ptg - SEc. 7 baru!!... belakang KFC pintu masuk UITM!!.
Setiap Jumaat 10.30 mlm - Pekan KAPAR!..selepas MOBIL
Setiap Sabtu atau Ahad - Ada Ride RMR!!..JOMM
call aku  - 019-6003900...!! 
laughing.gif

 



Guru

Status: Offline
Posts: 1238
Date:

manggo wrote:

yaa... betul Pesta REMMMMM.... motor... dah bermula dari tahun 80an lagi..... dari 1 pagi... hingga 1 tghari besoknya... tak berhenti henti. tapi masa aku dulu.... moto panther la  bunyi campion..... bukak tabung!!..... bunyi perittttttttttttttt!!aww

 


 hehehhe..memang meriah kan mat..??maso den plak..KRISS & EX5 yang champion..macam-macam perangai bleh tengok..maklumla kepalo dah "setting"..aww

gambar ni nak ko PD taun 2000 xsilap..bendero wajib pasang..biggrin

 


 Magat merah..!  Trend suatu ketika dulu, hehehe...



__________________




Guru

Status: Offline
Posts: 1150
Date:

p.d.............byk kenangan mengusik jiwa.

__________________



Guru

Status: Offline
Posts: 5371
Date:

 

 Magat merah..!  Trend suatu ketika dulu, hehehe...


 ye...sebelum tu magat kaler "loreng" ...hehehehe



__________________
                                                        N9 RD members


                                                         RD LC in memory


Guru

Status: Offline
Posts: 695
Date:

manggo wrote:

 

 Magat merah..!  Trend suatu ketika dulu, hehehe...


 ye...sebelum tu magat kaler "loreng" ...hehehehe


 haha merasa jgak zaman tu......zaman set kaler rojak pun rasa jugak....wink 



__________________


Guru

Status: Offline
Posts: 12639
Date:

toaster wrote:
manggo wrote:

 

 Magat merah..!  Trend suatu ketika dulu, hehehe...


 ye...sebelum tu magat kaler "loreng" ...hehehehe


 haha merasa jgak zaman tu......zaman set kaler rojak pun rasa jugak....wink 


Di PD bukan sahaja adanya perta REMM moto.. tapi pesta pertunjukkan fesyen motor..

kalau time aku dulu awal 90an... trendnya lebih kurang begini:-

1. Selangor/KL/N9/Perak & Pahang selatan - RXZ..Motor coverset kaler standard, fairing pakai 6 speed 1st model... sampan tak pakai...side mirror tak pakai. Pakai mudgard tutp rantai RXS krom dan lain2 part krom. Rim jejari Krom.. atau AR atau GTO... S/rim lokel masih belum wujud.

2. Johor/Melaka - RXZ... tak pakai fairing... lampu depan bulat (lctong).. cover tank fiber... kaler tak standard..pakai sampan dan side mirror YP belah kanan... depan rim 16". main krom. 

3. Terengganu / Pahang timur - RXZ tak pakai fairing.. sampan,tutup rantai dan side mirror tak pakai.. pakai rim jejari kaler hitam.

4. Kelantan - RXZ - rim depan 16"... belakang jongket... mudguard belakang tak pakal... plat belakang kecik sorok kedalam.

5. Perak/kedah - UTARA - RXZ - Rim depan 16" belakang jongket.. mudguard belakang tak pakai... kaler kaler floresent pada swing arm dan dlm mudguard belakang.

lebih kurang camtu la fesyennya. 



__________________

 Lepak SANTAI MAT NEGRO!!
-------------------------------

Setiap RABU 5.30 ptg - SEc. 7 baru!!... belakang KFC pintu masuk UITM!!.
Setiap Jumaat 10.30 mlm - Pekan KAPAR!..selepas MOBIL
Setiap Sabtu atau Ahad - Ada Ride RMR!!..JOMM
call aku  - 019-6003900...!! 
laughing.gif

 



Guru

Status: Offline
Posts: 3156
Date:

MamatKapar wrote:

Di PD bukan sahaja adanya perta REMM moto.. tapi pesta pertunjukkan fesyen motor..

kalau time aku dulu awal 90an... trendnya lebih kurang begini:-

1. Selangor/KL/N9/Perak & Pahang selatan - RXZ..Motor coverset kaler standard, fairing pakai 6 speed 1st model... sampan tak pakai...side mirror tak pakai. Pakai mudgard tutp rantai RXS krom dan lain2 part krom. Rim jejari Krom.. atau AR atau GTO... S/rim lokel masih belum wujud.

2. Johor/Melaka - RXZ... tak pakai fairing... lampu depan bulat (lctong).. cover tank fiber... kaler tak standard..pakai sampan dan side mirror YP belah kanan... depan rim 16". main krom. 

3. Terengganu / Pahang timur - RXZ tak pakai fairing.. sampan,tutup rantai dan side mirror tak pakai.. pakai rim jejari kaler hitam.

4. Kelantan - RXZ - rim depan 16"... belakang jongket... mudguard belakang tak pakal... plat belakang kecik sorok kedalam.

5. Perak/kedah - UTARA - RXZ - Rim depan 16" belakang jongket.. mudguard belakang tak pakai... kaler kaler floresent pada swing arm dan dlm mudguard belakang.

lebih kurang camtu la fesyennya. 


 mat..kasi upload gambar tengok kalau ada..nak tengok gak mcm mana rupa dia...hahaha..blehblehbleh



__________________

"SETTING BY MYSELF"



http://supermario-moomos.blogspot.com

https://www.facebook.com/nmoomos



Guru

Status: Offline
Posts: 1090
Date:

manggo wrote:
MamatKapar wrote:


 seluar lipat takleh tahan tu..dah macam 4u2c plak..hehhehee


 fiona tercipta lah irama cinta ini hanyalah untuk mu...



__________________

bila kita ingat orang...orang akan ingat kita...



Guru

Status: Offline
Posts: 1150
Date:

tabuan tanah wrote:
manggo wrote:
MamatKapar wrote:


ketatnye muka...rupenye zaman posing muka ketat

ade sejak dlu lg..aww



__________________



Senior Member

Status: Offline
Posts: 237
Date:

tabuan tanah wrote:
manggo wrote:
MamatKapar wrote:


 seluar lipat takleh tahan tu..dah macam 4u2c plak..hehhehee


 fiona tercipta lah irama cinta ini hanyalah untuk mu...


 ni fesyen thn 90an..klu kt area aku dulu dipanggil Mat Diskang...



__________________

   11879_457149111031718_69093270_n.jpg

Klik to join>>> https://www.facebook.com/groups/luckystrikearraf/

 



Guru

Status: Offline
Posts: 797
Date:

hahaha..steady la ko mat..mengimbau kenangan mlm 31ogos kek PD ni.......pergh....mmg teringat balik zezaman ni......seminggu sblm pg PD....mmg kecaoh dah kg aku ngan deruman2 ejos........kg sebelah set......test machine.......set....test mechine......penuh kedai welding....potong ejos.......nk kasi lg kuat..........kalau nk msk PD...selalu sehari awal sebelum event...sekurang2 eh..ptg dah kn masuk PD...sbb takut roadblock....aku pernah kn kejar kat lukut...masa tu aku dr S.ALAM ngan group2 s.alam...tido lam parit jap sbb kn kejar ngan polis.......sampai pd....mmg aku teringat sebuah lorong tu....mmg gelap dn penuh ngan mat2 moto...nak lalu...x leh tunggang..kn tolak sambil REMMMMM moto sekuat2nye.................akak yg jg pump2 minyak kat PD x leh wat po....sebab bebudak ni hisap rokok sambil isi minyak......hahahahaha..........nak cerita........6 hr x hbs ni......heheheheheh



-- Edited by bj sons on Tuesday 14th of June 2011 04:28:36 PM

__________________



we are DIFFERENT but we are "
ONE" big family



Guru

Status: Offline
Posts: 12639
Date:

arraf wrote:
 ni fesyen thn 90an..klu kt area aku dulu dipanggil Mat Diskang...

adooii bro..... nape kasi pecah lobang......

Selain Mat Diskang... ianya juga digelang Mat cina Jinjang!!...akeke...

Atau mat bagan Hailam!!...

 



__________________

 Lepak SANTAI MAT NEGRO!!
-------------------------------

Setiap RABU 5.30 ptg - SEc. 7 baru!!... belakang KFC pintu masuk UITM!!.
Setiap Jumaat 10.30 mlm - Pekan KAPAR!..selepas MOBIL
Setiap Sabtu atau Ahad - Ada Ride RMR!!..JOMM
call aku  - 019-6003900...!! 
laughing.gif

 



Guru

Status: Offline
Posts: 934
Date:

MamatKapar wrote:
arraf wrote:
 ni fesyen thn 90an..klu kt area aku dulu dipanggil Mat Diskang...

adooii bro..... nape kasi pecah lobang......

Selain Mat Diskang... ianya juga digelang Mat cina Jinjang!!...akeke...

Atau mat bagan Hailam!!...

 


 wah banyak tol gelaang masa zaman2 korang kan...

kat johor rasa aku dressup mcm ni diorang gelar mat G.Q masa tu aku sekolah menengah lg...

 



__________________

kalau kita ingat orang...orang akan ingat kita...



Guru

Status: Offline
Posts: 553
Date:

manggo wrote:
MamatKapar wrote:

Ride Santai merdeka ke PD Teluk Kemang - 1990.. umur baru 18tahun, gaya rock kangkang.. kasut Reebok.... ( Aliph tak main laa... low class di zaman tu hehehehe)


 yang mana satu MAMAT KAPAR...???


   ye betol..bang mamat yg maner 1...



__________________

Irfan JijaN

DULU, KINI DAN SELAMANYA.....



Senior Member

Status: Offline
Posts: 417
Date:

bj sons wrote:

hahaha..steady la ko mat..mengimbau kenangan mlm 31ogos kek PD ni.......pergh....mmg teringat balik zezaman ni......seminggu sblm pg PD....mmg kecaoh dah kg aku ngan deruman2 ejos........kg sebelah set......test machine.......set....test mechine......penuh kedai welding....potong ejos.......nk kasi lg kuat..........kalau nk msk PD...selalu sehari awal sebelum event...sekurang2 eh..ptg dah kn masuk PD...sbb takut roadblock....aku pernah kn kejar kat lukut...masa tu aku dr S.ALAM ngan group2 s.alam...tido lam parit jap sbb kn kejar ngan polis.......sampai pd....mmg aku teringat sebuah lorong tu....mmg gelap dn penuh ngan mat2 moto...nak lalu...x leh tunggang..kn tolak sambil REMMMMM moto sekuat2nye.................akak yg jg pump2 minyak kat PD x leh wat po....sebab bebudak ni hisap rokok sambil isi minyak......hahahahaha..........nak cerita........6 hr x hbs ni......heheheheheh



-- Edited by bj sons on Tuesday 14th of June 2011 04:28:36 PM


 teringat gak zaman mase blaja kt poli PD dulu2 bdk taun 2000. time malam merdeka je aku dan rakan2 sprint taman orked (batu 9) trus port kt lorong pejalan kaki depan deretan tandas awam diantara dataran telok kemang hingga ke barisan deretan kedai depan simpang balai bomba. mmg betul time tu 1st time aku tgk manifold moto2 cup 4t menyala mcm besi nk buat keris tu. bunyi jgn ckp la kalo dh penuh moto buat aksi tolak moto sambil rem abis trotel. dlm kegelapan malam cume nmpk manifold terang je. skrg aku dh xjumpe fenomena tu lg. mmg kenangan la hehe biggrin



__________________


Veteran Member

Status: Offline
Posts: 34
Date:

btol la..bila smpai 31 ogos je..sblm bgerak dh sbuk seting mesin,buka semua aksesori mto bg set rangka je.biar nmpk garang..no plet pn xde...smpai pesta rem bkar membakar yg x puas ati bleh on the spot dpn telok kemang 2 je,tnjuk skil town kete lintang pukang,mengerang2 injin mto asik ketok gear...x puas ati lg terus g hgway pedas test mesin 1 kilo stegh....tp 2 smua tggal kenangan la...yg sezaman je yg phm...



__________________

biar orang kata kita, jgn kita yg mengata...



Senior Member

Status: Offline
Posts: 170
Date:

Salam En. Mamat Kapar...saya tumpang ckt...

Betullah zaman tu Kitorg pakai Reebok,Nike atau Adidas... Aliph memang low class....macam skrg kat kedai tgk kasut Power, memang xde hati nak beli....he..he..he..

Ni gambar sy ngan geng Angel Team (YP Boys) tahun 1992 baru balik dr PD. Lencun,basahkuyup hujan ni berhenti kat RNR Air Keruh......

Trend masa tu Fairing xpakai,sampan WAJIB bukak, mudgud RXS ori, Exzos krom, lidi dan apa saja yg boleh dikrom.....



Attachments
__________________


Guru

Status: Offline
Posts: 12639
Date:

ini bagusnya kita berforum...

sama sama kongsi pengalaman dan kisah2 lalu...

terbaekkkkk dan Awesome.... Alhamdulillah!



__________________

 Lepak SANTAI MAT NEGRO!!
-------------------------------

Setiap RABU 5.30 ptg - SEc. 7 baru!!... belakang KFC pintu masuk UITM!!.
Setiap Jumaat 10.30 mlm - Pekan KAPAR!..selepas MOBIL
Setiap Sabtu atau Ahad - Ada Ride RMR!!..JOMM
call aku  - 019-6003900...!! 
laughing.gif

 



Guru

Status: Offline
Posts: 1952
Date:

fuhhhh ! citer abag mamat ni mmg mgingatkan saya pada zaman sy sekolah dulu jgk....
tp gmabar2 bukti dekat kmpg gemas,raya nant saya balik,saya upload gmbar PD yg penuh dengan nostalgia ni!!!

tp saya xdela awal 90 an,, saya ujung 90an... mase form 1 taun 1998, tgk budak2 moto taman saya setting2 pkai pipe,chamber sume nak gi PD, jeles je... mulela pk nak gi curik2 ... tp goyang.almaklumla..baru form 1,,tp citer pasal moto pesta REMMM kt PD ni dari kecik dah dengar. haahaha .... tgk dorang siap2 penuh depan taman saya ni dak2 berkumpul... dekat puloh2 bijik moto.campur2... mulela sembang n kawan yg hanya mampu tgk.

"bilela nak sampai turn kite camni plak"
"jangan risau,sok kite cmni jgk,pecayela" -kata2 semangat dari seorg kawan pada ku. haahahhaa

btul! taun 1999 -------------- taun pertama aku ke PD dengan honda c90 bapak aku. kekekekek ! mmg best. ramai2 ! ikut je konvoi yg lalu ramai2 tu yg dari pahang,johor,melake, slalu mesti jmpe nye time tgh jalan tu...... ntah sape2 ntah...smpai je kwasan lain,ada je yg join konvoi..tu yg best tu... !

rodblok mmg tersangat banyak..mmg x dinafikan...tp xpe..org2 kawasan yg rodblok tu siap tunjuk jln dalam... kekekekkee...akhirnya smpai jgk PD..rase gayat pun ada jgk,mane x nye. dorg REMMM moto smpai menyala2 minifoll ekzos... time tu sape bwak 4stroke mmg champion la... klau 2stroke,,,kompom lepak tayang moto je... kekekekek .... oleh kerana pegi pun curik2.. dalam pukul 5..00 pagi dah gerak balik dah. maklumla..takut kena marah n bapak....smpai umah kul 8.00am.. nampak cam tidu umah kawan je ! senarnye dah smpai PD dah. hahahahahaha !
chilllllllllllll !!!!!!!

__________________

in memory PBX 540,AR 4476 ... now with BFF 2636  .....Klang / Shah Alam 012-6044007 , 011-31549405

 

 



Veteran Member

Status: Offline
Posts: 85
Date:

perghhhh sgt nostalgia lh.syoksyok


__________________


Veteran Member

Status: Offline
Posts: 89
Date:

Adoiiyyaaii korang ni betul la buat meleleh air idung aku jee... Nostagila melampau ni!biggrin Memang PD ni berantu betol la! Lagi satu selain Merdeka kitorang slalu turun time pesta PD. Join bebudak Tampin kumpul kat shell Alor Gajah pastu ikut simpang empat ke lubok cina trus ke PD. Ha ha betol road blok punya la banyak. Tapi jalan pintas pun banyak jgk. Kitorang bertolak pkl 12 tgh malam. Jalan memang best layan koner je memanjang. Yang best koner naik bukit turun bukit. Peerrgh kona leper aku dengan raider aku...Kenangan..kenangan...

So understand
Don't waste your time always
Searching for those wasted years
Face up... make your stand
And realise you're living in the golden years 



__________________
LIVE TO RIDE TO WORK TO LIVE N HAVE FUN...

avatar13.jpgavatar23.jpg


Guru

Status: Offline
Posts: 5371
Date:

Raiders4ever wrote:

Adoiiyyaaii korang ni betul la buat meleleh air idung aku jee... Nostagila melampau ni!biggrin Memang PD ni berantu betol la! Lagi satu selain Merdeka kitorang slalu turun time pesta PD. Join bebudak Tampin kumpul kat shell Alor Gajah pastu ikut simpang empat ke lubok cina trus ke PD. Ha ha betol road blok punya la banyak. Tapi jalan pintas pun banyak jgk. Kitorang bertolak pkl 12 tgh malam. Jalan memang best layan koner je memanjang. Yang best koner naik bukit turun bukit. Peerrgh kona leper aku dengan raider aku...Kenangan..kenangan...

 

So understand
Don't waste your time always
Searching for those wasted years
Face up... make your stand
And realise you're living in the golden years 


 kalau ado gambar silap-silap air idung den meleleh plak ni...



__________________
                                                        N9 RD members


                                                         RD LC in memory


Veteran Member

Status: Offline
Posts: 89
Date:

Aisehmen taik ayam bawah simen... Sori la bro. Time tu tak main la lg kamera2 ni. Mat rombong je yg sibuk2 bwk kamera masa tu. He he he...biggrin



__________________
LIVE TO RIDE TO WORK TO LIVE N HAVE FUN...

avatar13.jpgavatar23.jpg


Guru

Status: Offline
Posts: 1952
Date:

den ada gmabr... tp kamera dulu pkai kodak.. kalau gmbar gelap,mmg nampakla ekzos menyala2,,
tp bile gi cuci, kamera ado flash, dah xnmpak eksozzz menyala2.. ngok tul la. hahahahaahah ! nanti2 la den upload.ada gak amik gmbar .taun 2002-2003 kot...


__________________

in memory PBX 540,AR 4476 ... now with BFF 2636  .....Klang / Shah Alam 012-6044007 , 011-31549405

 

 



Guru

Status: Offline
Posts: 2248
Date:

azman_mengamuk wrote:

den ada gmabr... tp kamera dulu pkai kodak.. kalau gmbar gelap,mmg nampakla ekzos menyala2,,
tp bile gi cuci, kamera ado flash, dah xnmpak eksozzz menyala2.. ngok tul la. hahahahaahah ! nanti2 la den upload.ada gak amik gmbar .taun 2002-2003 kot...


 den tunggu gak ni,mano gambo yg ko nk upload tu man garing..huwa..huwa..



__________________

012-3530389 - Mat Rijal RX

Sani Motor,Kg.Sungai Tangkas.

 

 



Veteran Member

Status: Offline
Posts: 91
Date:

salam perkenalan buat bro2 yg blm kenal sy...

cite psl pd ni mmg best lg2 mlm mrdeka...haruk-pikuk, pompangpompang pekak jdnye....perun moto smpai mlotup/tebakar pn ada...biggrinbiggrinbiggrinbiggrinbiggrinbiggrin



__________________
«First  <  1 2 | Page of 2  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.



Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard