RETRO MALAYSIAN RIDERS

Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: MODENAS??


Guru

Status: Offline
Posts: 907
Date:
MODENAS??


ish2.. bangga aku jd rakyat malaysia.. sapa2 dlm ni tau crita lebih lnjut tentang jentera perlumbaan KR ni??
dgar crita dulu modenas yg bt utk team kenny robert jr pastu di ambil alih oleh PROTON plak
Modenas-kr3.jpg2005_10_19_bikepics-450767-800.jpg2005_03_05_bikepics-303103-full.jpg

__________________


Guru

Status: Offline
Posts: 5052
Date:

xsalah aku..moto ni 2lejang kot....entah lerr..time tu aku skolah rendah lagi !!!biggrinbiggrinbiggrin

__________________

 " Integration of Colors, Speed & Sound...."



Guru

Status: Offline
Posts: 907
Date:

haah.. msa tu motogp pkai 2stroke lg..

__________________


Guru

Status: Offline
Posts: 585
Date:

KR3 500cc

1997 Modenas KR3 racing motorcycleEngine Type: 2-stroke, water-cooled V3
Cylinder: Aluminium, chrome plated
Piston: Cast aluminium, one piston ring
Bore x stroke: 59.6 x 59.6 mm
Displacement: 498 cc
Inlet system: Crankcase Reed Valve, Keihin carburetors
Ignition: Programmable ECU, CDI
Max horsepower: More than 175PS @ 12,200rpm
Transmission: 6-speed constant mesh, with alternative ratios
Clutch: Dry multiplate clutch
Frame Type: Twin-Spar fabricated aluminium
Front suspension: Inverted-type telescopic Ohlins fork
Rear suspension: Link type, Ohlins shock
Front brake: Brembo, Twin carbon discs
Rear brake: Brembo, single steel disc
Wheels: 17 inches front & rear
Wheelbase: 1370 mm
Weight: 116 kg approx.
The Modenas KR3 was the first racing motorcycle ever produced by Modenas. It featured a 500cc V3 engine which was different from most 500cc Motorcycle GP which used 4-cylinder engines. The KR3 was built by Modenas for Modenas KR Motorcycle Grand Prix team from 1997 to 2001 before taken over by Proton from 2002 to 2004 with the same machine before the team moved to Proton KR V5 machines.


__________________




Guru

Status: Offline
Posts: 3662
Date:

ha tue dia rdowner dah kasi details...mmg ngancam la mtr malaysia pown jadik mcm nie...hehehe

__________________




biar mtr buruk janji retro!!!




Guru

Status: Offline
Posts: 5052
Date:

so,mne pegi nye motor nie skunk ???..ape dah jadi ngn team ni ??? ade sape2 yg tau x?? smile.gifsmile.gifsmile.gif

__________________

 " Integration of Colors, Speed & Sound...."



Guru

Status: Offline
Posts: 907
Date:

ada v5 plak lepas tu.. huhu

__________________


Guru

Status: Offline
Posts: 2736
Date:

team dah bungkus...the last 500cc 2 stroke grand prix pole setter...pastu enjin v5 tu kenny robert pas kat roland sands (tuner dan bike builder dari us)...so mamat us ni buat frame dan design motosikal pakai enjin racing tu...motor bentuk ala chopper..ala orang us bukan ada design lain dalam kepala..chopeer ngan custom je diaorang pandai...kalo ada pon sorang je..erik buell...yang design motor jenama buell...pon pandai gak..minyak hitam isi dalam chassis...pakai belting...pastu minyak kena pakai fuel pump macam keta...

__________________



Guru

Status: Offline
Posts: 585
Date:

from this...


to this..roland sands KRV5


__________________




Guru

Status: Offline
Posts: 907
Date:

apakah ini????? hhuhuhu

__________________


Guru

Status: Offline
Posts: 2736
Date:

keberanian rekabentuk....tengok maaa..takde brek depan...sesi pengurangan berat yang ekstrem...

__________________



Guru

Status: Offline
Posts: 777
Date:

Gile kentang..

__________________
Naik motor biar perlahan, janji kite jadi perhatian.. he..he...




Senior Member

Status: Offline
Posts: 296
Date:

huh.... dasyat.... xtau lakn cmne rasenye dpt full trottle moto niey...

__________________

BERSAHABAT MELALUI PERMOTORAN



Senior Member

Status: Offline
Posts: 200
Date:

mat_burn wrote:


2005_03_05_bikepics-303103-full.jpg


member sy ni.. lias sijangkang!

gmbr ni last KR race...



__________________


" Semangat Retro Selamanya.. apexfumi - 012-6437168"



Guru

Status: Offline
Posts: 5052
Date:

modenas Dinamik_1.jpg

Modenas DINAMIK 120.

tak salah sy..modenas launching model ni selepas ELIT 150,Ceria100..awal 2004

rumah sy berhampiran dgn kilang MODENAS @ GURUN..

slalu gak la jmpa tester/engineer dorang time minum ptg kt kawasan perumahan sy tu.. time tu moto ni penuh bertampal dgn solertape hitam..

sy tanya la..

"bang..sy dok tgk motot ni bukan main lagi noohhhh"

"brapa dok buleh pi menatang ni..?" 

pstu,dorang pun ckp..

"ni byk brg kawa..power motot ni..cuma bentuk dia ja kuncup sket dari 125z"

"nahh,ang amik kunci ni..suruh member pi test kt jln tmn perumahan yg baru siap tu...situ line clear sket"

 yup...mmg saing2 peginya..kalo lajak,rasanya dinamik lebih sket kot..

tp tu la...mcm xda sambutan ja model ni..walaupun Yuzy Pachi penah guna model ni dlm cub-prix (x salah saya laaa..)

then,penah jugak org2 dlm modenas (jiran2 umah sy..) gtau kt saya..

"tu kat kilang ada melambak Dinamik..ang mau ka?..rm2K jaa..tp mau cash la..ang pakai harga staff pakcik ni.."

ada tak sapa-sapa kt forum ni yg guna model ni ??



__________________

 " Integration of Colors, Speed & Sound...."



Guru

Status: Offline
Posts: 586
Date:


Lepas projek motogp ni diambil alih Proton, depa ada plan nak buat road bike based on 1/3 enjin KR3 ni. Kapasiti dikurangkan kepada 150cc, rekabentuk mmg sama mcm KR3. Tapi xlulus. Kat proton pun rasanya ada satu KR3 road bike, depan pakai lampu Ducati 916 kalau tak silap.

__________________
Amy


Veteran Member

Status: Offline
Posts: 46
Date:

tk salah lepas lepas proton amik alih proton keluarkan fp1 kan......

__________________
Untitled-1.jpg


Guru

Status: Offline
Posts: 5052
Date:

salah sebuah jentera 2-stroke MODENAS.

dinamik.JPG

 



__________________

 " Integration of Colors, Speed & Sound...."



Senior Member

Status: Offline
Posts: 320
Date:

modenas dinamik - mrupakn jntera modenas yg paling rare krna x byk atas jln, erti kta lain... xde smbutan. pd saye, sape yg pakai moto ni mmg rare la.... biggrin

dfahamkn, d pulau pinang / sblah utara, trend memiliki modenas dinamik sdikit2 sdg bkembg. kin jumlah sih kurang, namun minat pd jntera ini mnular scara bkala... nmpknya, peminatnya sudah ada kini... biggrin



__________________

IS MY INTEREST & CHOICE... DO YOU....???



Guru

Status: Offline
Posts: 695
Date:

dinamik ni banyak kat negara greece......


__________________


Guru

Status: Offline
Posts: 5052
Date:

yup...

DINAMIK !!

terbaik gak ni...teknologi KAWASAKI.

__________________

 " Integration of Colors, Speed & Sound...."



Guru

Status: Offline
Posts: 2249
Date:

Asran Zara wrote:

modenas dinamik - mrupakn jntera modenas yg paling rare krna x byk atas jln, erti kta lain... xde smbutan. pd saye, sape yg pakai moto ni mmg rare la.... biggrin

dfahamkn, d pulau pinang / sblah utara, trend memiliki modenas dinamik sdikit2 sdg bkembg. kin jumlah sih kurang, namun minat pd jntera ini mnular scara bkala... nmpknya, peminatnya sudah ada kini... biggrin


 yup..mmg dah makin berkembang Dinamik ni..di kawasan utara.kek permatang pauh ja dah makin nampak skit2 jentera ini.perghh rare erkk..pakai jentera ni..tu ah nampak macam nk sambar je..tp tu ah tunggu abg yas bagi idea ja ni..hehehe..



__________________

012-3530389 - Mat Rijal RX

Sani Motor,Kg.Sungai Tangkas.

 

 



Guru

Status: Offline
Posts: 2249
Date:

rahami wrote:

yup...

DINAMIK !!

terbaik gak ni...teknologi KAWASAKI.


 Sekarang x dapat harga kilang abe rahami..koman-koman pun harga untuk promosi july ni rm5xxx.xx dah..akan keluar dan lahir kembali Dinamik ni..kito tunggu n lihat..bagaimanakah rupo jentera ni.



__________________

012-3530389 - Mat Rijal RX

Sani Motor,Kg.Sungai Tangkas.

 

 



Senior Member

Status: Offline
Posts: 151
Date:

rdowners wrote:

from this... to this..roland sands KRV5


 pehh...ape pesen moto nih..cafe racer..bober?



__________________


Senior Member

Status: Offline
Posts: 128
Date:

Modenas KR3.. moto yang asyik kena tapau dan dnf
bukan nak blame syarikat tempatan tapi buat tu agak-agak la..
orang lain dah guna V4.. awak baru nak buat V3 (masa tu la..)
Apa-apa pun aku suka Modenas Kriss EM110 aku.. tetap bertahan sehingga kini..

__________________

cangkul pun cangkul lah...!



Guru

Status: Offline
Posts: 2249
Date:

HangKebun wrote:

Modenas KR3.. moto yang asyik kena tapau dan dnf
bukan nak blame syarikat tempatan tapi buat tu agak-agak la..
orang lain dah guna V4.. awak baru nak buat V3 (masa tu la..)
Apa-apa pun aku suka Modenas Kriss EM110 aku.. tetap bertahan sehingga kini..


 Join geng Modenas ah..hahaha..terbaekk..



__________________

012-3530389 - Mat Rijal RX

Sani Motor,Kg.Sungai Tangkas.

 

 



Senior Member

Status: Offline
Posts: 128
Date:

rizal_bangi wrote:
HangKebun wrote:

Modenas KR3.. moto yang asyik kena tapau dan dnf
bukan nak blame syarikat tempatan tapi buat tu agak-agak la..
orang lain dah guna V4.. awak baru nak buat V3 (masa tu la..)
Apa-apa pun aku suka Modenas Kriss EM110 aku.. tetap bertahan sehingga kini..


 Join geng Modenas ah..hahaha..terbaekk..


 Jommm...!! tapi Kriss tak retro sangat la..  orang tak pandang... biggrin



__________________

cangkul pun cangkul lah...!

Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.



Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard