RETRO MALAYSIAN RIDERS

Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: Awas penipuan di Mudah.my


Veteran Member

Status: Offline
Posts: 39
Date:
Awas penipuan di Mudah.my


Scam.jpg

Sekali tengok macam tak ada apa, TS250 ni jual harga RM2600 je. Motosikal punya cantik tak terbayang oleh akal. macam pernah tengok tapi kat mana tak ingat...saya cuba contact advertiser sebab takdak no phone, esoknya dia jawab emel nama melayu tapi cakap org putih. Aikk tanya melayu jawab omputih. ni jawapan dia :

muhammad mazly mazly.muhammad@gmail.com

7 Feb (7 hari yang lalu)
 
kepada saya
Hello and sorry for delay,
The 1980 suzuki ts 250 n is very good condition , no problems no issues . My bike is in great shape,no engine problems,clear title, no damages or hidden defects. It was always garaged and the price is RM 2600. Malaysia registered.
 
Wow tersangat tertarikkan? Perfect dan belum dijual pastinya. Kemudian saya bertanya pula nak pergi tengok dulu moto tu. dia jawap esoknya :
 

muhammad mazly

11 Feb (3 hari yang lalu)
 
kepada saya
 
 
 
 
 
 
The reason I am selling this amazing bike, I have enrolled into Sakhalin Job Offers on a oil rig and I have a contract as a drilling engineer for 2 years in Kuching and I plan to buy something else with the money I will earn here.I am on a oil rig for the next 3 Months.Besides that me and my wife are expecting a baby and I am start searching for an apartment.The bike is located in Kuching at the shipping company, and if you want to buy I will take care with bike delivery to your door and I will offer you 3 days to inspect the bike (and the option to accept or reject it). So if you need further information please get back to me as soon as possible.
Thank you very much for your interest.
WO..Wo..Wo,.. WOWWWWW.  Penghantaran ditanggung penjual dan boleh tengok dulu, kalau tak suka hantar balik. Too good to be true... tapi tahap ni masih yakin moto tu akan jadi hakmilik aku. Saya tanya lagi untuk maklumay lebih detail mcmana proses transfer JPJ dsbg.
Ini jawapannya :

muhammad mazly

12 Feb (2 hari yang lalu)
 
kepada saya
 
 
 
 
 
 
Right now I'm oil rig working for Sakhalin. I think I can have the bike to your address in 2-3 working days. I will take care of the shipping charges as I told you in my first email. You will receive the bike with all the necessary papers (clear title, bill of sale, user?s manual, pink slip, keys etc).
Because it is a large transaction, I want the transaction to be performed using eBay. You will get 3 days to check and test the bike after delivery and the option to accept or reject the bike at my own expense. Once you have inspected it and decided to keep it, you will confirm your decision to eBay and only then they will re-route me the money.
 I need to know if you are interested so I can ask eBay to send you the transaction details. If interested please include in your next email your contact info for eBay (full name, address, shipping address, and phone number), so we can get the ball rolling.

Best regards
Bayar pakai ebay?  apa kene mengena ebay dalam hal mudah ni.?  so we can get the ball rolling, Heran betul dan macam ada tak kena je..waktu tu imej Ts250 yang selalu terbayang dlm kepala telah musnah hancur berderai. Kepala otak yang lagi sikit kata jangan mengalah, memang betul kot transaction orang buat melalui ebay. Tapi ebay pakai Paypal siap kena ada akaun lagi, tu kaedah paling selamat beli online.
Akupun check dengan ebay member.
Nasib baik bola tak jadi rolling..
Member ebay terus sahkan itu adalah SCAM dan ia adalah Common Scam dengan ciri2 seperti dibawah:

1. Tiada no phone disertakan supaya bakal pembeli berurusan hanya melalui emel yang palsu.

2. Penjual tiada didalam negara (Oil rig for Sacharin for the next 3 month)

3. Motosikal ada di Kuching (Shipping Company)- shipping cost penjual tanggung

4. Akan hantar moto untuk inspect 3 hari (dgn option yes or no)

5. Large transaction, jadi hanya mahu dibuat melalui ebay , Pihak ebay akan hubungi pembeli minta maklumat lanjut.

Jadi saya nak ingatkan dalam pemburuan mencari motor retro ada jerangkap dimana2 jangan sampai terkena. Wasallam.



Attachments
__________________

pdkk



Guru

Status: Offline
Posts: 5052
Date:

ya...info yang amat berguna untuk pelayar forum ini.

ingat.hati-hati dengan segala urusan jual-beli yang melaui online.

terima kasih sdr.pidicoco .

__________________

 " Integration of Colors, Speed & Sound...."



Guru

Status: Offline
Posts: 1098
Date:

Untuk lebih berjage2, g tgk trus.. kte pun puas hati.. lau jauh suh member terdekat g usha dlu kan kan kan abg rahami hihihi

__________________


Veteran Member

Status: Offline
Posts: 39
Date:

Saya juga dah pergi cari rumah dia dgn maklumat dalam mudah tu. Bukan sekali tapi 3 kali pusing. minat punya pasal. Mana tahu betul2 punya,

__________________

pdkk



Senior Member

Status: Offline
Posts: 436
Date:

nasib pidi xterburu2...btol tu,sblm bt apa2 pembelian periksa dulu latar belakang penjual..


__________________

. . .SELAGI HAYAT DIKANDUNG BADAN . . .RETRO TETAP DALAM INGATAN . . .

-ASAL JADI KAWAN-




Guru

Status: Offline
Posts: 5052
Date:

yatchai wrote:

Untuk lebih berjage2, g tgk trus.. kte pun puas hati.. lau jauh suh member terdekat g usha dlu kan kan kan abg rahami hihihi


hehe...inSha Allah rakan2 forum akan membantu.. biggrin

__________________

 " Integration of Colors, Speed & Sound...."



Member

Status: Offline
Posts: 5
Date:

TERIMA KASIH BRO...satu info yang berguna kepada pembeli motor terutama orang cam aku ni yang aru berjinak2 alam retro ni...hahahah



__________________


Member

Status: Offline
Posts: 8
Date:

Mcm pernah je tgk ayat mamat ni... Hmmm



Attachments
__________________


Veteran Member

Status: Offline
Posts: 39
Date:

ada sebiji lagi moto scam dari scammer yang sama iaitu 954 Honda fireblade 2003. Macam kat London je.

 

FireBlade

 



-- Edited by pidicoco on Friday 21st of February 2014 09:54:15 AM

__________________

pdkk



Veteran Member

Status: Offline
Posts: 39
Date:

Maklumat terkini

Sah!! orang London punya kerja. dia minta bayar pakai Western Union kepada:

First Name: Albert
Last Name: Emerson
Street: 151 Finchley Road, Hampstead
City , State: London
Zip code: NW3 6JH
Country: United Kingdom



__________________

pdkk



Guru

Status: Offline
Posts: 5052
Date:

bahaya ni.

kena hati2.

__________________

 " Integration of Colors, Speed & Sound...."



Guru

Status: Offline
Posts: 1238
Date:

Benda2 nak bernilai ratus2 & ribu2 ni elok sgtlah gi tengok dengan mata kepala kita sendiri..

Terima kasih utk info, sgt berguna..



__________________




Guru

Status: Offline
Posts: 2736
Date:

Hang bila nk bli belon min?isi minyak sdr...pilot sdr g sabah....

__________________



Guru

Status: Offline
Posts: 1238
Date:

TENZ wrote:

Hang bila nk bli belon min?isi minyak sdr...pilot sdr g sabah....


 Hahaha belon apa benda plak Lee..

Belon udara panas ker?



__________________




Guru

Status: Offline
Posts: 1952
Date:

menangis kalau terkena ni...
~~~~~~~~~~~mintak dijauhkan.... huhu

__________________

in memory PBX 540,AR 4476 ... now with BFF 2636  .....Klang / Shah Alam 012-6044007 , 011-31549405

 

 



Guru

Status: Offline
Posts: 2736
Date:

dulu hang tgk kriss aku ulang alik kl kuantan....la ni aku tgk hang naik belon lcct kkia

__________________



Guru

Status: Offline
Posts: 1238
Date:

TENZ wrote:

dulu hang tgk kriss aku ulang alik kl kuantan....la ni aku tgk hang naik belon lcct kkia


 Hahaha, ceh, yela tu... evileye



__________________




Senior Member

Status: Offline
Posts: 149
Date:

org putih penipu jer kalau org arab betoi mai sini cari x7...he2

__________________


Guru

Status: Offline
Posts: 5052
Date:

x7 best.. :)

__________________

 " Integration of Colors, Speed & Sound...."

Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.



Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard