RETRO MALAYSIAN RIDERS

Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: Kisah 50 Sen


Guru

Status: Offline
Posts: 1947
Date:
Kisah 50 Sen


 

 

Kisah 50 Sen

Posted on March 15, 2013 by My Heppi Crew ® | 313 views

633964c8f7bdb6812ec4d02fe991bd94_view.jpg


Kringggg.. Terima kasih cikgu, semua pelajar beredar ke kantin. Tapi seorang pelajar ni tak keluar untuk rehat. 
Awak tak rehat ke Alif? Ujar saya kepada pelajar ni. Tak cikgu. Jawab alif ringkas. 

Kenapa alif tak rehat? Jawab alif "Mak saya beri 50 sen sehari cikgu. Kat kantin 50 sen ni dpt beli nugget je sekeping. Malu la cikgu beratur panjang-panjang dapat beli nugget je. Jadi saya kumpul duit hari ini untuk makan hari esok. Jadi saya dapat la makan nugget 50 sen dan air sirap 50 sen. Saya kat kantin hari Selasa dan Khamis je cikgu " alif tertunduk malu 

Perasaan saya mula bercampur baur, sedih sebak. Di zaman 2013 ini masih ada pelajar yang membawa 50 sen ke sekolah. Ramai di antara kita memandang 50 sen jumlah yang kecil sedangkan bagi pelajar ini 50 sen sangat besar ertinya. 

Saya tanya lagi, kalau hari jumaat awak tak pergi kantin la ye? 
Owh hari jumaat duit 50 sen ni saya sedekah masa bacaan yasiin cikgu. Jawab alif dengan bersahaja. Mak sy kata kalau kita sedekah rezeki kita akan bertambah.. 

Mata saya dah berkaca...Saya terkejut dan bertambah sebak. Dah la duit ada 50 sen. Siap boleh sedekah pulak. Ya Allah, limpahkanlah rezeki bagi keluarga pelajarku ini, luaskan rezeki mereka semoga mereka tidak lagi berada dalam kemiskinan. 

Huh macam terpukul sungguh saya, bayangkan duit 50 sen yang diberi untuk makan, dia infakkan 50 sen untuk tabung sekolah setiap jumaat semasa bacaan yasiin. 

Mungkin kisah ini nampak simple tapi bagi saya ia memberi seribu pengajaran. Mungkin Allah nak temukan saya dengan pelajar ini supaya lebihkan sedekah dan berinfak. 

Bagaimana pula dengan kita? Mampukah kita istiqomah bersedekah setiap hari jumaat? 

 Ayuh kita berazam utk lebihkan sedekah pada hari yg mulia ini kepada masjid masa solat Jumaat, kaum kerabat yang dlm kesusahan dan untuk fuqarak serta masakin, Semoga Allah s.w.t memberikan ganjaran kepad anda semua. 

Sumber dari seorang sahabat yang mengajar di ipg Bangi, barakalLahu fiekum ajma'in. 

Dipetik dari FB Ustaz Zahazan.

.



__________________

...solo rider....



Guru

Status: Offline
Posts: 1098
Date:

subhanallah... murahkanlah rezeki pade mereke yg rajin bersedekah..

__________________


Senior Member

Status: Offline
Posts: 478
Date:

semoga mendapat keberkatan daripada story di atas.....

__________________

Menjejak Pemilik RXZ 5 Speed



Guru

Status: Offline
Posts: 1098
Date:

yup.. abg botak pun same..

__________________


Guru

Status: Offline
Posts: 2245
Date:

Korang dari abiskan duit dari beli spare part moto..beli moto?apo salahnye perbanyakkan sodokah aaa(kat den)...hahaha..cabottt..biggrin



__________________

012-3530389 - Mat Rijal RX

Sani Motor,Kg.Sungai Tangkas.

 

 



Guru

Status: Offline
Posts: 1947
Date:

rizal_bangi wrote:

Korang dari abiskan duit dari beli spare part moto..beli moto?apo salahnye perbanyakkan sodokah aaa(kat den)...hahaha..cabottt..biggrin


 kt abg sdaro x boleh..bonus MAHA pun x habis nk makan laie tuuuuu



__________________

...solo rider....



Guru

Status: Offline
Posts: 1098
Date:

Gaji bulan 1,2,3,4 xberusik lg zoul...

__________________


Senior Member

Status: Offline
Posts: 478
Date:

yatchai wrote:

Gaji bulan 1,2,3,4 xberusik lg zoul...


 BANYAK GAJI TUE...



__________________

Menjejak Pemilik RXZ 5 Speed



Guru

Status: Offline
Posts: 1098
Date:

Stendet la org gomen..hehe

__________________


Guru

Status: Offline
Posts: 1947
Date:

rezeki anak2 abg sdaro tu yat...

__________________

...solo rider....



Guru

Status: Offline
Posts: 1098
Date:

Sudah semestinye

__________________
Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.



Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard