RETRO MALAYSIAN RIDERS

Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: Lesen B Full


Senior Member

Status: Offline
Posts: 471
Date:
Lesen B Full
 


Salam,smua pasti smua moto yp 350 mmliki lesen ini kn,soalan sy ssah tak mengambil lesen ini serta mhal tak byarannya skrg.Insyaallah dlam msa tdkat nk amek sbb azam nk pkai rz mcm KOBERT GANUsmilesmilesmilesmile.1 ari nnti.

__________________

=======                                                                                                                                     =======

            ++++(SEDANG BERJUANG DI SABAH NAMUN AKAN KEMBALI MENGEJAR AZURA SEJATI
)++++

                                                    (KERANA RETRO DUNIAKU)

=======                                                                                                                                      =======



Guru

Status: Offline
Posts: 1342
Date:
 

salam..
yp dan rz tak perlu ambik lesen b full bang..sebab cc 250 dgn 350.

b full untuk moto 500cc keatas shj...

__________________

walk the talk



Senior Member

Status: Offline
Posts: 419
Date:
 

ya betui...

__________________
LiFe iN fulL 0f l0Ve, h0Pe WilL reSt iN peaCe, CoNNeCti0Ns alWayS HaRm0nY. loVe-PeaCe-HaRm0nY.


Veteran Member

Status: Offline
Posts: 91
Date:
 

ar...yer kerconfuseconfuse...aku ingat lesen B2 sampai 250cc jer leh bawak...biggrinbiggrin

__________________
biar susah ada kerja, dari susah takde kerja.....


Senior Member

Status: Offline
Posts: 471
Date:
 

usyar wrote:

salam..
yp dan rz tak perlu ambik lesen b full bang..sebab cc 250 dgn 350.

b full untuk moto 500cc keatas shj...




La ye ke bang?sy bru tau...



__________________

=======                                                                                                                                     =======

            ++++(SEDANG BERJUANG DI SABAH NAMUN AKAN KEMBALI MENGEJAR AZURA SEJATI
)++++

                                                    (KERANA RETRO DUNIAKU)

=======                                                                                                                                      =======



Guru

Status: Offline
Posts: 2050
Date:
 

usyar wrote:

salam..
yp dan rz tak perlu ambik lesen b full bang..sebab cc 250 dgn 350.

b full untuk moto 500cc keatas shj...




 B2 - UP TO 250CC

 B FULL 251CC  ABOVE

P/S tak kira apa moto......lebih 251 cc mesti B full. ujian B full beza cuma bahagian jalan bumping 30meter....yang lain sama trek.

sesiapa berminat nak amik B full hubungi saya.... 



__________________

-setting by nazries-

Uploaded with ImageShack.us
RON95 - $1.85



Guru

Status: Offline
Posts: 2050
Date:
 

dulu lesen ikut cam ni....

B3        - BAWAH 100 CC
B2        - BAWAH 250CC
B1        - BAWAH 500CC
B FULL - ATAS 500CC 

lepas tu di mansuh kan B3 & B1 , sekarang ni hanya B2 dan B full saja yang tinggal.

__________________

-setting by nazries-

Uploaded with ImageShack.us
RON95 - $1.85



Senior Member

Status: Offline
Posts: 239
Date:
 

otai_1kt wrote:

dulu lesen ikut cam ni....

B3        - BAWAH 100 CC
B2        - BAWAH 250CC
B1        - BAWAH 500CC
B FULL - ATAS 500CC 

lepas tu di mansuh kan B3 & B1 , sekarang ni hanya B2 dan B full saja yang tinggal.



oooo jadi kalau 400cc masih lagi boleh pakai B2 ker??

 



__________________
"OLD SKOOL BIKE BORN TO RIDE AND YOU'LL NEVER RIDE ALONE"

azuramengamuk.activeboard.com


Guru

Status: Offline
Posts: 2050
Date:
 

klmemekak wrote:

otai_1kt wrote:

dulu lesen ikut cam ni....

B3        - BAWAH 100 CC
B2        - BAWAH 250CC
B1        - BAWAH 500CC
B FULL - ATAS 500CC 

lepas tu di mansuh kan B3 & B1 , sekarang ni hanya B2 dan B full saja yang tinggal.



oooo jadi kalau 400cc masih lagi boleh pakai B2 ker??

 



B2 hanya untuk bawah 250cc

 



__________________

-setting by nazries-

Uploaded with ImageShack.us
RON95 - $1.85



Guru

Status: Offline
Posts: 12865
Date:
 

klmemekak wrote:

otai_1kt wrote:

dulu lesen ikut cam ni....

B3        - BAWAH 100 CC
B2        - BAWAH 250CC
B1        - BAWAH 500CC
B FULL - ATAS 500CC 

lepas tu di mansuh kan B3 & B1 , sekarang ni hanya B2 dan B full saja yang tinggal.



oooo jadi kalau 400cc masih lagi boleh pakai B2 ker??

 




boleh jer bawak...
tapi solo raider dan gantung L.....

 



__________________

 Lepak SANTAI MAT NEGRO!!
-------------------------------

Setiap RABU 5.30 ptg - SEc. 7 baru!!... belakang KFC pintu masuk UITM!!.
Setiap Jumaat 10.30 mlm - Pekan KAPAR!..selepas MOBIL
Setiap Sabtu atau Ahad - Ada Ride RMR!!..JOMM
call aku  - 019-6003900...!! 
laughing.gif

 



Guru

Status: Offline
Posts: 12865
Date:
 

usyar wrote:

salam..
yp dan rz tak perlu ambik lesen b full bang..sebab cc 250 dgn 350.

b full untuk moto 500cc keatas shj...




YAAAA....
hanya lesen B2 keluaran Boon Siew jer
yg bleh bawak sampai 350cc...

B2 keluaran JPJ malaysia cuma tahap 250cc jer....

tapi kalau D.... sampai 30,000cc pun bolehawwaww

 



__________________

 Lepak SANTAI MAT NEGRO!!
-------------------------------

Setiap RABU 5.30 ptg - SEc. 7 baru!!... belakang KFC pintu masuk UITM!!.
Setiap Jumaat 10.30 mlm - Pekan KAPAR!..selepas MOBIL
Setiap Sabtu atau Ahad - Ada Ride RMR!!..JOMM
call aku  - 019-6003900...!! 
laughing.gif

 



Guru

Status: Offline
Posts: 1342
Date:
 

B1 dan B3 dah mansuh lama mansuh,sebelum 1995 lagi...

sekarang kalau tengok belakang lesen pun ada 2 condition,Bfull untuk 500cc keatas,B2 untuk 250cc kebawah.

SOALAN:251cc sampai 499cc pakai lesen apa??

dari pengalaman saya,pernah kena roadblock jpj bawak virago pinjam 535cc.
brader JPJ tu cakap..."lesen B2 hang ni boleh bawak sampai 500cc sahaja,kalau hang takmau buat Bfull...pi buat lesen L,boleh pakai...tapi kena tampal L.."

__________________

walk the talk



Guru

Status: Offline
Posts: 1342
Date:
 

pada yang banyak duit,boleh buat Bfull. dulu tak mampu sebab mahal....kena buat asing. sekarang dah murah,sebab boleh upgred dari lesen B2 lama kita.contact otai1kt...kat Bangi klu tak silap

pada yang tak mampu,apadehal....pakai ja lesen German...

__________________

walk the talk



Guru

Status: Offline
Posts: 2479
Date:
 

usyar wrote:

pada yang banyak duit,boleh buat Bfull. dulu tak mampu sebab mahal....kena buat asing. sekarang dah murah,sebab boleh upgred dari lesen B2 lama kita.contact otai1kt...kat Bangi klu tak silap

pada yang tak mampu,apadehal....pakai ja lesen German...




lesen german?biggrinbiggrinbiggrinbiggrinconfuseconfuseconfuseconfusebiggrinbiggrinbiggrin

 



__________________

m_598ac4e3b59b4b57be6660f2806ea574.jpg



Senior Member

Status: Offline
Posts: 375
Date:
 

lesen Agong ke?

__________________

-tak kan melayu hilang di dunia-



Senior Member

Status: Offline
Posts: 307
Date:
 

usyar wrote:

B1 dan B3 dah mansuh lama mansuh,sebelum 1995 lagi...

sekarang kalau tengok belakang lesen pun ada 2 condition,Bfull untuk 500cc keatas,B2 untuk 250cc kebawah.

SOALAN:251cc sampai 499cc pakai lesen apa??

dari pengalaman saya,pernah kena roadblock jpj bawak virago pinjam 535cc.
brader JPJ tu cakap..."lesen B2 hang ni boleh bawak sampai 500cc sahaja,kalau hang takmau buat Bfull...pi buat lesen L,boleh pakai...tapi kena tampal L.."



aku ada lesen E Full jer..leh tak leh bawak motor ker...huhuhuuhhu

 



__________________
kulaan niring napa takurihing..... http://classicsbikes.blogspot.com

rocka.gif rmrlogox.jpg 


Senior Member

Status: Offline
Posts: 239
Date:
 

usyar wrote:

B1 dan B3 dah mansuh lama mansuh,sebelum 1995 lagi...

sekarang kalau tengok belakang lesen pun ada 2 condition,Bfull untuk 500cc keatas,B2 untuk 250cc kebawah.

SOALAN:251cc sampai 499cc pakai lesen apa??

dari pengalaman saya,pernah kena roadblock jpj bawak virago pinjam 535cc.
brader JPJ tu cakap..."lesen B2 hang ni boleh bawak sampai 500cc sahaja,kalau hang takmau buat Bfull...pi buat lesen L,boleh pakai...tapi kena tampal L.."



yayaya jelas dan terang..
Tapi memang nak kene ambik B full pon... hari dah dekat..hehe..
wat masa sekarang masih lagi bleh pakai B2 tak de la goyang sangat jumpa road blok.

Tq for information.

 



__________________
"OLD SKOOL BIKE BORN TO RIDE AND YOU'LL NEVER RIDE ALONE"

azuramengamuk.activeboard.com


Senior Member

Status: Offline
Posts: 471
Date:
 

otai_1kt wrote:

 

usyar wrote:

salam..
yp dan rz tak perlu ambik lesen b full bang..sebab cc 250 dgn 350.

b full untuk moto 500cc keatas shj...




B2 - UP TO 250CC

B FULL 251CC  ABOVE

P/S tak kira apa moto......lebih 251 cc mesti B full. ujian B full beza cuma bahagian jalan bumping 30meter....yang lain sama trek.

sesiapa berminat nak amik B full hubungi saya....

 




Trima ksih a.asri nie persdiaan tok masa dpan.Mgkin amek kat melake jew.Tpi mmg info yg bgne.smilecrysmilecry



__________________

=======                                                                                                                                     =======

            ++++(SEDANG BERJUANG DI SABAH NAMUN AKAN KEMBALI MENGEJAR AZURA SEJATI
)++++

                                                    (KERANA RETRO DUNIAKU)

=======                                                                                                                                      =======



Guru

Status: Offline
Posts: 2787
Date:
 

kalo nak amik B full...

kena pastikan lesen L hidup lagi...kalo dah kaput @ lepas 2 tahun kena renew dulu lesen L tu dulu...takpe driving school boleh uruskan...
pastu kena dengar ceramah dulu..tak ingat berapa jam...
pastu kena gi training plak bawak virago 535cc...buat pusing lapan,titi,emergency brek ngan bump..isyarat tangan kena jugak jangan lupa plak....
training kena cukup berapa jam tah...

masa amik test kat JPJ boleh bawak motor ngan helmet sendiri...tarakhal...
kalo tak ko pakaila helmet apollo yang diorang sediakan....

__________________



Guru

Status: Offline
Posts: 5400
Date:
 

TENZ wrote:


masa amik test kat JPJ boleh bawak motor ngan helmet sendiri...tarakhal...
kalo tak ko pakaila helmet apollo yang diorang sediakan....



tapi jangan pakai helmet yang takdo cop SIRIM...nanti balik kuk pakai helmet lain...biggrinbiggrin

 



__________________
                                                        N9 RD members


                                                         RD LC in memory
Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.



Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard