RETRO MALAYSIAN RIDERS

Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: kegilaan budak2 remaja 20 tahun yang dahulu kala..retro!!


Senior Member

Status: Offline
Posts: 204
Date:
kegilaan budak2 remaja 20 tahun yang dahulu kala..retro!!


Sekadar mengembalikan nostalgia zaman  budak dulu-dulu...
Sesiapa yang pernah mengalami,pasti terimbau kisah silam...
Salah satu benda yang amat kita sayang waktu bebudak lagi...
namun sayang,pasti yang sudah tak ambil peduli...mungkin sudah ditimbang kati..
bak kata Radio Klasik Nasional "kenangan lalu,menggamit memori"

salah satu koleksi basikal BMX teman...GT first model,body alloy..


jiwa remaja le katakan....






zaman dulu,tak mampu nak beli yang ori,mahal sungguh time itu..maka kena le custom sendiri basikal tu,save budget!




mahal harga basikal ni yob!!




jika anda masih ingat,ada satu filem melayu era 80an,ianya berkisar tentang sekumpulan berbasikal BMX menentang penjahat..hanya menggunakan basikal BMX aje...dan rasanya ada satu filem Faizal Hussien berlakaon menggunakan Basikal BMX.....



nampak jahat bila kena gayanya menggayakan basikal BMX ni...





nampak retro yob!!!




Zaman BMX juga mengalami transformasi iaitu zaman BMX GT,zaman BMX hendal Jipang,hendal "D",zaman BMX custom bubuh gear macam mountainbike dll...dan dalam pada zaman tu,berkonvoi BMX dari Teluk Intan-lumut,teluk intan-Tapah adalah satu perkara yang kecil aje...waktu tu le,la ni,hari pun udah hangat pijor...terbakor badan yob,panas bebenor

dan zaman BMX ni juga,merupakan zaman belia2 waktu tu,tengah gila main ayam sabung,burung terkukur,meracik ayam hutan atau burung dan main guli susu...pendek kata,budak2 dulu,amat kreatif dalam permainan tanpa memerlukan kos yang besar...gasing dan layang2 pun buat sendiri aje...tak main le beli....permainan yang amat jimat kos tapi layan,ialah main bulu ayam...(orang2 lama,amat tahu apa itu bulu ayam)...sejenis permainan yang mirip takraw tapi main timbang aje menggunakan kaki...
lagi satu .permainan yang femes dikampung2 dan diwaktu rehat di sekolah,ialah permainan tutup botol...ala2 carom!!
dan setiap budak2 dulu,pasti tahu main galah panjang,tin tin,batu serenban,congkak,main polis sentri,main nyorok2 lepas mengaji waktu maghrib...
Aktiviti budak2 dahulu,lebih nampak lasak dan ada bertanggungjawab pada keluarga seperti contoh,mancing ikan haruan,menggagau ikan di bendang(balik umah,goreng ikan,makan sekeluarga),mancing udang bila tiba musimnya,dan yang paling best sekali ialah,curi rambutan atau jambu kat kebun orang cina pastu kena kejar dengan anjing..hahaha...cabut sakan sambil mengayuh bsaikal BMX
la ni,budak2 sekarang asyik dok gila melepak sakan kat CC...dok main game aje...apa daa!!!confuse

"Kenangan lalu,menggamit memori"





-- Edited by fahme burger on Thursday 25th of February 2010 11:51:52 AM

-- Edited by fahme burger on Thursday 25th of February 2010 12:01:26 PM

-- Edited by fahme burger on Thursday 25th of February 2010 12:12:53 PM

__________________

Fahme Burger Teluk Intan Al Banjari


Guru

Status: Offline
Posts: 1150
Date:

bang fahmi leh tak cerita kan skit pasal basikal choper pulak?

__________________



Senior Member

Status: Offline
Posts: 418
Date:

Cerita kngan tng bdk2 mmg bbeza ngn zaman ni. Mn de jp lg sume tu lg. Kt kg pn dh ssh nk jp bdk2 men guli ke getah, sembunyi ibu, teng-teng, konda-kondi, bola roundes, police sentri one tu jaga-polis mati pencuri jaga...biggrinbiggrin. Tp plg best bila time freestyle terjun dr jambatan jth masuk parit. Pehh... mmg pnh ngn acrobatic. Cume klu silap landing time jatuh kt air tu, pehh... tuhan je yg tau cmna perit bdn ni. Ngah sedap2 berkubang dlm parit tu, tiba2 Bis Boss dtg bwk batang ubi, nk lg parah getah paip. Aduss...nono. Rindunye nk mengalami semua tu lg..biggrinbiggrin

__________________
LiFe iN fulL 0f l0Ve, h0Pe WilL reSt iN peaCe, CoNNeCti0Ns alWayS HaRm0nY. loVe-PeaCe-HaRm0nY.


Senior Member

Status: Offline
Posts: 204
Date:

zaman chooper ni...kami dikala itu masih menggunakan body basikal BMX Kuwahara dan custom hendal ala chopper...
batang seat kasi lendut ke belakang,seat pulak guna basikal racing punya...lampu depan pakai basikal tua (kurang2 dua biji lampu)..ada le rupa2 basikal choppers sikit kononnya.....
tapi buas2 dan nakal2 bebudak dulu,kami selalu sembahyang berjemaah di surau atau masjid...
tak macam sekarang ni....lain bebenor nampaknya pembawaknya...

__________________

Fahme Burger Teluk Intan Al Banjari


Guru

Status: Offline
Posts: 12639
Date:

cayala fahme..
mmg ko pandai mengamit memori...
aku pun dah lupa langsung pasal BMX ni
ko mengingatkan aku kembali..

BMX ni kalau tak silap aku muncul
kat mesia sekitar tahun 80~81.
Masa tu aku darjah 5,,,,dok kat area KL
budak2 tengah rancak beli BMX
...dulu tak kenal basikal ni namanya BMX
aku panggil basikal "bungkus'. 

__________________

 Lepak SANTAI MAT NEGRO!!
-------------------------------

Setiap RABU 5.30 ptg - SEc. 7 baru!!... belakang KFC pintu masuk UITM!!.
Setiap Jumaat 10.30 mlm - Pekan KAPAR!..selepas MOBIL
Setiap Sabtu atau Ahad - Ada Ride RMR!!..JOMM
call aku  - 019-6003900...!! 
laughing.gif

 



Senior Member

Status: Offline
Posts: 204
Date:

basikal bungkus?hahahaha.....




-- Edited by fahme burger on Tuesday 2nd of March 2010 07:03:10 PM

-- Edited by fahme burger on Tuesday 2nd of March 2010 07:04:17 PM

__________________

Fahme Burger Teluk Intan Al Banjari


Guru

Status: Offline
Posts: 5371
Date:

FAIZAL HUSSIEN berlakon cito BUJANG SENANG yang mana orang jahat dia pakai YP...masih ingat lagi maso pakai BMX ni dulu..cuba nak melompat melintasi tebing...last-last "terhentak tut" kat seat basikal......aduhhhhhhhhhhhhhhhh!!!!!!!!!!!!awwaww

__________________
                                                        N9 RD members


                                                         RD LC in memory


Guru

Status: Offline
Posts: 2466
Date:

teringat ade cite lme bdak2 nek BMX ramai2.. tp lupe tajuk cite tu....awwawwaww



__________________

m_598ac4e3b59b4b57be6660f2806ea574.jpg

mrX


Guru

Status: Offline
Posts: 941
Date:

ha ha..
napa basikal bungkus..???
penuh tanda tnya..

__________________
 


Guru

Status: Offline
Posts: 12639
Date:

mrX wrote:

ha ha..
napa basikal bungkus..???
penuh tanda tnya..




masa mula2 BMX kuar
palang hendle... kepala hendle
dan body akan bungkus "Span/Pad"
untuk tujuan keselamatan.

masa dolo dolo nampak basikal tu dari jauh...
so..mintak la kat apak...
abah... nak basikal bungkus!!
abah.. nak basikal bungkus..

 



__________________

 Lepak SANTAI MAT NEGRO!!
-------------------------------

Setiap RABU 5.30 ptg - SEc. 7 baru!!... belakang KFC pintu masuk UITM!!.
Setiap Jumaat 10.30 mlm - Pekan KAPAR!..selepas MOBIL
Setiap Sabtu atau Ahad - Ada Ride RMR!!..JOMM
call aku  - 019-6003900...!! 
laughing.gif

 



Senior Member

Status: Offline
Posts: 204
Date:

ooo...ye tak jugak...hahaha

filem lama melayu(yang banyak kisah basikal BMX(filem Roda Roda)
sila taip kat Youtube,dan taip Roda Roda part 10

__________________

Fahme Burger Teluk Intan Al Banjari
BOB


Senior Member

Status: Offline
Posts: 231
Date:

manggo wrote:

FAIZAL HUSSIEN berlakon cito BUJANG SENANG yang mana orang jahat dia pakai YP...masih ingat lagi maso pakai BMX ni dulu..cuba nak melompat melintasi tebing...last-last "terhentak tut" kat seat basikal......aduhhhhhhhhhhhhhhhh!!!!!!!!!!!!awwaww



bkn tu je manggo.... klu tk slp rxs ngan classic pn ado... classic tu triumph kot...
psst.... tut tu bongkak ko?

 



__________________


Guru

Status: Offline
Posts: 1813
Date:

haha...
memang penuh ngan memori...
dulu2 aku pun pakai basikal nie...
haha...

__________________
Kedai Rahmat Trg dibuka daripada 21-01-2012 Jika ada ingin membeli apa2 sparepart boleh menghubungi saya : 0133299808


Guru

Status: Offline
Posts: 1116
Date:

huhu. teman tahu fahmi banyak kenangan masa lampau. belum lagi dia buka cerita tentang batang pancing dan basikal rally dia. biggrinbiggrin




__________________


Guru

Status: Offline
Posts: 1150
Date:

sape ade gambr basikal bmx posting
kat sni ek...

zaman 90 an rmai bebudak carik
kepala GT, HARO utk di masukkan
kat basikal chopper.
pastu pkai rim aloy
tayar kaler putih..
pkai setting freewheel
16 n mati...
mmg best giler main beskal...biggrin

__________________



Guru

Status: Offline
Posts: 1728
Date:

cayalah fahmi...!!!!!

Aku pernah melalui zaman ni.....zaman awal 80an....nk gempak! masukkan s/rim OBK bintang or 5 batang, pastu throttle grip yg corak bintang2, break lever alloy kaler kuning, merah biru, batang yg kt tpt duduk tu aloy gak. kalo x mampu amik je btg paip besi bengkokkan kt celah pokok. hehehe.....



__________________

Salam persahabatan kepada semua gang2 retro se'antero malaysia......



Guru

Status: Offline
Posts: 3188
Date:

woo aku pn ade gak BMX nie...tapi dh simpan kat kg melaka...huhuhuhuhu sampai dh nak lupe aku ade BMX nie....menjadi kegilaan aku...beli body and barang2 lain pastu pasang sendri..hehehehehe

chopper pn ade gak...tapi dh lama sangat x tau mana dh basikal tu...tayar depan kecik blakang besar...hahahaha kenangan beb


__________________
You've been SMOKED by a TWO STROKE Machine


Senior Member

Status: Offline
Posts: 204
Date:

ramai jugak kaki basikal kat sini..kenangan...kenangan


__________________

Fahme Burger Teluk Intan Al Banjari


Guru

Status: Offline
Posts: 576
Date:

time roxy plk xpkai bmx..ala bskal owg tua tu...pkai bskl nnk tu..yg zman jpun pnye tu...hehehe...klakar ble ingt zman ktika kcik...pastu naik bskal,t spupu2 tolk mai2...hehe...laughing.giflaughing.gif

__________________
'tak lapok dek zaman'


Guru

Status: Offline
Posts: 2466
Date:

fahme burger wrote:

ramai jugak kaki basikal kat sini..kenangan...kenangan



bermule dgn basikal lepas tu motosikal plak....awwawwaww

 



__________________

m_598ac4e3b59b4b57be6660f2806ea574.jpg



Senior Member

Status: Offline
Posts: 204
Date:

hahaha......basikal bungkus....



__________________

Fahme Burger Teluk Intan Al Banjari


Guru

Status: Offline
Posts: 1150
Date:

fuyoo..............basikal bungkus..
rasaye seat bentuk muncung helang ni
dah susah mau cari..
btg seat bengkok aloy pun susah nak carik skrg ni.

__________________



Senior Member

Status: Offline
Posts: 417
Date:

juanZ wrote:

cayalah fahmi...!!!!!

Aku pernah melalui zaman ni.....zaman awal 80an....nk gempak! masukkan s/rim OBK bintang or 5 batang, pastu throttle grip yg corak bintang2, break lever alloy kaler kuning, merah biru, batang yg kt tpt duduk tu aloy gak. kalo x mampu amik je btg paip besi bengkokkan kt celah pokok. hehehe.....



OGK la bang... baru sedap wheelie. pastu plak masukkan brek angkat br la senang wikang biggrin

 



__________________


Guru

Status: Offline
Posts: 12639
Date:

reymi_r5 wrote:

OGK la bang... baru sedap wheelie. pastu plak masukkan brek angkat br la senang wikang biggrin

 



OBK pun ada la remy... tapi lokel punya laa
mcm GTO ori dan lokel...heheh

OGK ori... kalau padel kayuh ke blakang
basikal jadi brek

 



__________________

 Lepak SANTAI MAT NEGRO!!
-------------------------------

Setiap RABU 5.30 ptg - SEc. 7 baru!!... belakang KFC pintu masuk UITM!!.
Setiap Jumaat 10.30 mlm - Pekan KAPAR!..selepas MOBIL
Setiap Sabtu atau Ahad - Ada Ride RMR!!..JOMM
call aku  - 019-6003900...!! 
laughing.gif

 



Guru

Status: Offline
Posts: 12639
Date:

fahme burger wrote:

hahaha......basikal bungkus....




tak cukup bungkus ni fahme
kat hendle bar dgn kepala hendle tu
kene bungkus gak... hehehe

dulu kalau pakai body HARO, Redline.. Giant
mmg champion laaa.... pateri sisik
anak2 org kaya jer pakai..

crank padel pakai TAKAGI
Padel pakai Shimano...
Welgo pun bleh ..tapi brand caukia
prewel blakang pakai shimano..

yg penting suma pakai aloi... ringan.
tapi sekarang suma dah pakai carbon fiber... ringan giler

dulu angkat satu tayar panggil wheelie
angkat dua tayar panggil bunny hoop. 

 



__________________

 Lepak SANTAI MAT NEGRO!!
-------------------------------

Setiap RABU 5.30 ptg - SEc. 7 baru!!... belakang KFC pintu masuk UITM!!.
Setiap Jumaat 10.30 mlm - Pekan KAPAR!..selepas MOBIL
Setiap Sabtu atau Ahad - Ada Ride RMR!!..JOMM
call aku  - 019-6003900...!! 
laughing.gif

 



Veteran Member

Status: Offline
Posts: 61
Date:

beskal jipang pn top gak dulu hehe



__________________


Guru

Status: Offline
Posts: 1728
Date:

reymi_r5 wrote:

 

juanZ wrote:

cayalah fahmi...!!!!!

Aku pernah melalui zaman ni.....zaman awal 80an....nk gempak! masukkan s/rim OBK bintang or 5 batang, pastu throttle grip yg corak bintang2, break lever alloy kaler kuning, merah biru, batang yg kt tpt duduk tu aloy gak. kalo x mampu amik je btg paip besi bengkokkan kt celah pokok. hehehe.....



OGK la bang... baru sedap wheelie. pastu plak masukkan brek angkat br la senang wikang biggrin

 

 



X dpt OGK dpt OBK pn jadilah geng....dlu main beskal ni pn ada kaum2 jgk.... kalo beskal cikai dok jauh2 xleh join. Kira ada geng jht, geng baik gitulaaa.... pastu wat litar bwh pokok getah pastu race ramai2...hahaha

 



__________________

Salam persahabatan kepada semua gang2 retro se'antero malaysia......



Guru

Status: Offline
Posts: 5052
Date:

kalo yg ni..bleh masuk tak ?? winkwink

flatland.jpg


BMX : flatland

zaman2 saya baru nk remaja..sempat layan flatland ni..hehe



__________________

 " Integration of Colors, Speed & Sound...."



Senior Member

Status: Offline
Posts: 204
Date:

flatland...ianya tetap BMX tetapi telah mengalami transformasi menyeluruh......

Kenangan lalu,menggamit memori silam.......

kenangan terindah di zaman BMX dan main biji getah serta guli susu......

__________________

Fahme Burger Teluk Intan Al Banjari


Member

Status: Offline
Posts: 23
Date:

tak dapat aku nafikan..kerana aku juga terjebak dalam era ini..hehe, best gile, main lompat-lompat smpi patah chasis bmx aku, jenuh le tahan telinga..orang tua aku bising..

 



__________________

those day are good times


Guru

Status: Offline
Posts: 791
Date:

fahme burger wrote:

ooo...ye tak jugak...hahaha

filem lama melayu(yang banyak kisah basikal BMX(filem Roda Roda)
sila taip kat Youtube,dan taip Roda Roda part 10




 Hai kenangan gak ngok filem tu..........yg bak basikal BMX ngan Tshirt Raleigh Burner tu, kalu yg bermain BMX di KL di masa tu mesti kenal dia bdk pasar Keramat Pak Kecik gelarannya nama sebenarnya Zamzuri Nayan mmg famous la di kala tu bermain freestyle di KL.Bdk yg kena tangkap dek penjahat tu Tshirt Kuning bdk Klang Gate Mazlan namanya tapi nama glamornya Lan Ular orang panggil, setakat wheelie ngan basikal handel kemut di kala tu mmg King.........jln lama Klang Gate tu mmg selamba dia wheelie.

Kalu di perhatikan dlm filem tu begitu la keadaan sekitar AU5/AU3 dan SetiaWangsa pada awal tahun 1984 dulu!



-- Edited by Otai31k on Thursday 8th of April 2010 10:07:48 AM

__________________


 



Senior Member

Status: Offline
Posts: 204
Date:

terima kasih di atas serba info dan maklumat buat kita semua......

__________________

Fahme Burger Teluk Intan Al Banjari


Senior Member

Status: Offline
Posts: 223
Date:

terkini

-- Edited by along SA on Friday 17th of December 2010 05:58:06 PM

Attachments
__________________


Senior Member

Status: Offline
Posts: 320
Date:

cite pasal bdk2 BMX 2 aku pn lupe tajuknye, tp bkisarkn 5 budak yg terer merer beaksi ngn BMX. Dorg pnjaga 1 padang ragut lembu2 tenusu yg main bisnes ialah pengedar susu lembu asli. Trlibat kes jenayah scara x sengaja... akhirnya geng yg bongsu mati dtembak. Hero filem ni zami ismail... mase ni dia muda lg....biggrin

__________________

IS MY INTEREST & CHOICE... DO YOU....???



Senior Member

Status: Offline
Posts: 223
Date:

Asran Zara wrote:

cite pasal bdk2 BMX 2 aku pn lupe tajuknye, tp bkisarkn 5 budak yg terer merer beaksi ngn BMX. Dorg pnjaga 1 padang ragut lembu2 tenusu yg main bisnes ialah pengedar susu lembu asli. Trlibat kes jenayah scara x sengaja... akhirnya geng yg bongsu mati dtembak. Hero filem ni zami ismail... mase ni dia muda lg....biggrin



klu x silap sy tajuknye RODA-RODA....mmg best cite ni...sume pakai raleigh burner tu

 



Attachments
__________________


Veteran Member

Status: Offline
Posts: 30
Date:

ckp pasal BMX,tigt zaman dulu2,aku sanggup ikat perut nak beli tayar,hendal BMX,simpan duit belanja sekolah,stakat nak pakai aloi seat bengkok tu,aku pakai batang paip je,selit kat pokok kasi bengkok,


__________________


Guru

Status: Offline
Posts: 555
Date:

BMX mengingatkan aku pada zaman ET....

__________________


Guru

Status: Offline
Posts: 553
Date:

best la bro...
terkenang zaman silam...
basikal tua xder ker...
nk kasi bdk2 fixie panas skit...hehe...

__________________

Irfan JijaN

DULU, KINI DAN SELAMANYA.....



Guru

Status: Offline
Posts: 784
Date:

idaman ku semasa darjah 4... huhuhuh


__________________


Guru

Status: Offline
Posts: 990
Date:

DSC00642.JPG



__________________



Senior Member

Status: Offline
Posts: 135
Date:

koleksi peribadi....

giant hitam tu masih ada resit beli... tahun 1985. haro dgn gt selam kat kedai beskal, beli part balik pasang.



Attachments
__________________

preng-preng...  vroom-vrooom.... 



Senior Member

Status: Offline
Posts: 217
Date:

6242994166_5bd94331da_b.jpgmongoose chameleon



__________________


Senior Member

Status: Offline
Posts: 135
Date:

lawa....

__________________

preng-preng...  vroom-vrooom.... 



Newbie

Status: Offline
Posts: 3
Date:

Ada ke geng nak jual BMX ni.. Rasa mcm nak mencari je



__________________
Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.



Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard