RETRO MALAYSIAN RIDERS

Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: kawasaki kr150


Senior Member

Status: Offline
Posts: 195
Date:
RE: kawasaki kr150


Kawasaki Cyclone di Kuala Lumpur International Auto Fair Mines Seri Kembangan wink

20120429_123029.jpg



__________________


Senior Member

Status: Offline
Posts: 195
Date:

Lagi... aww

20120429_122948.jpg



__________________


Veteran Member

Status: Offline
Posts: 37
Date:

peroz wrote:
rdowners wrote:

bkn slingshot..hehehe..itu nama suzuki yg punya.. utk KRR kabreta dia slide bentuk D,ataupun D slide x mcm model2 yg lain pakai round slide/bulat..akunye kabreta pn D slide,kalo nk beli baru rega dlm 2rat lbh..ori



 

 owhh bru fhm..... ade brader2 bgtau KRR mmg carb d slide 2... KR je carb biase.. egege.. biase2 pn, ulang alik ipoh 140-160 steady je.. egeggege.. kalo KRR tataw la cne lari....biggrinbiggrinbiggrinbiggrin berdesup kot...


 Yang aku tahu KRR pakai flatside carburettor. Mungkin juga ada orang panggil D slide. Camner pon performance mmg mantop la berbanding KR dan Victor.

 

Pastu satu lagi rahsia KRR nih dier punya Coil atas pun lain. Dapat tu masuk kat KR atau Victor mmg power dah. Dah boleh perform macam KRR dah tu.

 

Wallahu alam.

 

Blade99



__________________
Jom Touring


Veteran Member

Status: Offline
Posts: 37
Date:

enalbetik wrote:

salam perkenalan...sy bru ambik krr 150..nak tanye...boleh x sy sarung ekzos pdk pd krr sy???
rdowner: harap dapat bantu....(bdk baru belajar naik motor)hehehehe


 Aku pernah beli muffler PDK kat Hadyai tapi takleh masuk kat KRR aku.

Sekali rupa2 nya untuk ZX150...alamak salah beli...tapi bg kat member dier kata performance cun lepas tukar pakai ekzos PDK muffler tu.

 

blade99



__________________
Jom Touring


Senior Member

Status: Offline
Posts: 222
Date:

semalam balik dr santai retro ke KL ada dlm 4 bijik kr acah2 jgn nakal2 moto lama rare tuuu hehehehehhe
warna ori KR sebijik warna kuning ngan warna purple satu lg lupa

__________________

http://nsrbikekualalumpur.blogspot.com/



Veteran Member

Status: Offline
Posts: 54
Date:

peroz wrote:

rdowners wrote:

bkn slingshot..hehehe..itu nama suzuki yg punya.. utk KRR kabreta dia slide bentuk D,ataupun D slide x mcm model2 yg lain pakai round slide/bulat..akunye kabreta pn D slide,kalo nk beli baru rega dlm 2rat lbh..ori




 owhh bru fhm..... ade brader2 bgtau KRR mmg carb d slide 2... KR je carb biase.. egege.. biase2 pn, ulang alik ipoh 140-160 steady je.. egeggege.. kalo KRR tataw la cne lari....biggrinbiggrinbiggrinbiggrin berdesup kot...


pembetulan..KR150Apkai kbretor Dslide..kalo KRR n KR150B..pki kbrtor bulat..

__________________


Senior Member

Status: Offline
Posts: 195
Date:

muffler yg paling sesuai untuk kawasaki...PDK

biggrinbiggrinbiggrinbiggrinbiggrin

20120205_154923.jpg20120205_155153.jpg



__________________


Guru

Status: Offline
Posts: 585
Date:

brp harga ni?


__________________




Newbie

Status: Offline
Posts: 3
Date:

salam geng . sya baru angkat krz 150s . cover set krz 150s mne nk cari ? spe-2 ad pm sya .

__________________


Guru

Status: Offline
Posts: 2245
Date:

riderperak wrote:

salam geng . sya baru angkat krz 150s . cover set krz 150s mne nk cari ? spe-2 ad pm sya .


 cer..pm yas kawa..mungkin dio dapek membantu tak pun bro poei kek facebook taip http://www.facebook.com/groups/kawasakiretroowners/



__________________

012-3530389 - Mat Rijal RX

Sani Motor,Kg.Sungai Tangkas.

 

 



Member

Status: Offline
Posts: 9
Date:

Nih motor Kawasaki ZSR Cyclone 150RR [1997] eden.. setelah dibaikpulih. Modified tahun 2006.. Abih dekat rm 2000 jugak bikin aaa. Time tuu.. ramai jgak yang dok tanya nak beli. Tp sayang aaa nak jual.. sbb banyak sangat kenangan bersama.Time bujang dulu.. motor nih laa peneman idup aku.. biggrin

My Cyclone.jpg

Sekarang nih.. keadaan dh berubah. Walaupun berat hati aaa.. terpaksa jgak di let go kan. Eden harap pembeli motor tuu karang dpt mjaganya dgn baik..  huu huuu.. no

Nih link utk korang yg bminat : cry

My Cyclone.jpg

http://tinjau.net/malaysia-marketplace/show-ad/1371/kawasaki-kips-zsr-cyclone-150rr/seluruh-malaysia/malaysia/motorcycles/




__________________

Life is not a bed of roses.. Get on with ur life.. =)



Newbie

Status: Offline
Posts: 1
Date:

salam semua..sya dak baru ...saya bru beli kr150a dlm hrga rm500

skrg dlm proses nk spray...

mintak tunjuk ajar dari otai2

__________________


Veteran Member

Status: Offline
Posts: 53
Date:

salam juga kr150a .. murah tu 500rat
kalo perlukan part, sy ada brg2 2nd hand kr150a ni
0194498570

__________________

roger2 : 019 4498570               RGSport - 115Z - CT110 ---> KS100 (pinjam)                       

6307856921_b8bbc85c11.jpg



Senior Member

Status: Offline
Posts: 222
Date:

baru dpt menceburi diri dlm dunia kawasaki kr ni selepas ar80 hampir hidup beli rm300 cover set lusuh crack dah karb xda yg lain ok harap dpt tunjuk ajar

__________________

http://nsrbikekualalumpur.blogspot.com/



Veteran Member

Status: Offline
Posts: 37
Date:

Boleh ajer tanya kat sini...Untung2 ada sahabat yg boleh berkongsi pengalaman.

 

blade99



__________________
Jom Touring


Senior Member

Status: Offline
Posts: 222
Date:

Terima kasih,,,, soalan 1 blok kr ni leh rebore tak dan soalan 2 carb kips rr leh pakai tak kat kr

__________________

http://nsrbikekualalumpur.blogspot.com/



Veteran Member

Status: Offline
Posts: 37
Date:

are_pes wrote:

Terima kasih,,,, soalan 1 blok kr ni leh rebore tak dan soalan 2 carb kips rr leh pakai tak kat kr


 Yang aku tau blok kips boleh rebore 3 kali jer..sebab piston size ader 3 jer...kalau masuk piston lain tak tau ler..

aku pakai motor standard jer...bab2 modified nih aku tak tau. Mungkin jugak salah kenyataan di atas...wallahu alam.

Zaman aku dulu selalu diorang masuk carb TZM.

Tapi kalau ko nak pakai daily, aku syorkan ko pakai standard jer...nak jaga senang, tak pening piston jem....

Sori ar kalau jawapan aku nih tak memberansangkan, sebab aku pakai KIPS aku untuk daily dan long distance ride....leceh kalau kejap2 rosak, kejap2 rosak....

Janji minyak 2T cun, insyaallah motor ok punya. Dan jangan lupa nak warm-up...itu sangat penting.....esp kalau machine dah berumur....

 

blade99



__________________
Jom Touring


Senior Member

Status: Offline
Posts: 222
Date:

blade99 wrote:
are_pes wrote:

Terima kasih,,,, soalan 1 blok kr ni leh rebore tak dan soalan 2 carb kips rr leh pakai tak kat kr


 Yang aku tau blok kips boleh rebore 3 kali jer..sebab piston size ader 3 jer...kalau masuk piston lain tak tau ler..

aku pakai motor standard jer...bab2 modified nih aku tak tau. Mungkin jugak salah kenyataan di atas...wallahu alam.

Zaman aku dulu selalu diorang masuk carb TZM.

Tapi kalau ko nak pakai daily, aku syorkan ko pakai standard jer...nak jaga senang, tak pening piston jem....

Sori ar kalau jawapan aku nih tak memberansangkan, sebab aku pakai KIPS aku untuk daily dan long distance ride....leceh kalau kejap2 rosak, kejap2 rosak....

Janji minyak 2T cun, insyaallah motor ok punya. Dan jangan lupa nak warm-up...itu sangat penting.....esp kalau machine dah berumur....

 

blade99


 bukan apa selama ni pakai honda nsr rr ngan single r dua2 bleh rebore... cuma nak tahu kips mcm mana

dan carb tu sbb dah hilang xtaw nak pakai karb apa lg nak jumpa yg standart rasa nya susah kot



__________________

http://nsrbikekualalumpur.blogspot.com/



Member

Status: Offline
Posts: 18
Date:

mencari rider2 KIPS utk isi masa lapang n bertukar pendapat..i'm a solo rider...hurmmm..

__________________

wa caya sama luU!!



Veteran Member

Status: Offline
Posts: 97
Date:

peroz wrote:
rdowners wrote:

model zsr cyclone..standad kuar kilang dh pakai PDK...idamanku tp model ni agak kurang kerana saingan dari tzm dan nsr RR pada waktu tu..



Juga dikenali sebagai super kips.... kalo tk silap.... kalo sala tlg btulkn ye.........

 


 kwan sya kt langkawi da model cmni sbijik cm dlm pic ni mmg rare langkawi pun dia sorg ja yg da..mmg best bedesup..sya pnah dpat ride moto ni..block dia pun laen



__________________


Senior Member

Status: Offline
Posts: 222
Date:

abg2 semua nak tahu berapa harga cover set kawasaki kr150a siap ngan tank? dan betul ke coverset yg ada hanya ori local xda?

__________________

http://nsrbikekualalumpur.blogspot.com/



Guru

Status: Offline
Posts: 1098
Date:

Wado, berubah angin nampak.. Tgk kat page motosikal utk dijual oleh brade kerul, ade yg utk spare part rm3++ tu.. Murah bangat..

__________________


Senior Member

Status: Offline
Posts: 222
Date:

nak taw harga set baru laa yat.... nak kata ubah angin xda laaa cuma suka2

__________________

http://nsrbikekualalumpur.blogspot.com/



Guru

Status: Offline
Posts: 1098
Date:

Wow.. Set bru.. Byk khazanah encik arepes ni..

__________________


Senior Member

Status: Offline
Posts: 222
Date:

mana ada yat.... hehehehehe

__________________

http://nsrbikekualalumpur.blogspot.com/



Senior Member

Status: Offline
Posts: 128
Date:

Attn: Are Pes, aku mintak maaf la tak jawab pulak pm kau haritu.. aku sebenarnya dah terbeli motor lain,
bukan tak nak amik moto kips kau tu.. tapi dok memikirkan banyak gak belanja nak bela balik motor tu.. confuse
tapi harga tawaran yang kau beri tu memang cukup menarik..  wink  minta maaf ye Are Pes..



__________________

cangkul pun cangkul lah...!



Senior Member

Status: Offline
Posts: 222
Date:

xpe bro benda kecik je
biar senyap dari ada yg tawar sampai rm450 nak motor tip top cover set baru semua baru

siap soh hantar rumah dia lg.........



-- Edited by are_pes on Friday 12th of April 2013 12:09:49 PM

__________________

http://nsrbikekualalumpur.blogspot.com/



Member

Status: Offline
Posts: 11
Date:

salam perkenalan buat abang-abang senior semua...

harap maaf jika saya sangat2 xtahu pasal moto ni...

nk tumpang tanya.....

1- sport rim untuk kawasaki victor jazz kat mane bleh beli (area kL) n ade ke sport rim untuk model lain yg boleh di pasang kt moto ni...?

2- berapa liter sukatan minyak enjin die...?

3- limit speed die brape erk....?sbb kalau sy bawak smpai 160 rpm die nek smpai 10-11 da....takut enjin pecah je...ngheheheheeee....

4-saiz sporket paling sesuai....?

5-moto ni boleh jack bagi tinggi sikit x...?(body die nk bagi tinggi sikit bleh....)

 

terima kasih buat abang2 senior semua.....mohon maaf kalau silap bertanya...



__________________


Guru

Status: Offline
Posts: 1947
Date:

soalan no dua tu kebiasaannya ada tertulis d tepi chasing enjin..cer tgk brape camca yg perlu d minum tu..


mohon perkenalkan diri d ruangan azura nem member,,,salam kenal dr sy zoulkapan....enjoy yourself with rMr

__________________

...solo rider....



Member

Status: Offline
Posts: 11
Date:

salam....

em....abg Zoulkapan....mcm mane nk perkenalkan diri...(maaf...saya betul2 xbiasa dengan forum2 ni...)

nama=wan muizz

umur=25 tahun

moto=kawasaki victor jazz

asal=kelantan

pengalaman pasal moto memang xde langsung..

macam ni da ok kut....?

 

 

ok.....em sy baru lepas xcdent ni minggu lepas dng moto kesayangan..hehehee...

tp moto still ok...cume signal + stance depan + sport light + tempat nk start tu bengkok...

soalan..

1- kat mane dalam area kL ni senang nk cari spare part kawasaki victor jazz ni erk...? (alamat/ contact)



__________________


Veteran Member

Status: Offline
Posts: 37
Date:

wds1395 wrote:

salam....

em....abg Zoulkapan....mcm mane nk perkenalkan diri...(maaf...saya betul2 xbiasa dengan forum2 ni...)

nama=wan muizz

umur=25 tahun

moto=kawasaki victor jazz

asal=kelantan

pengalaman pasal moto memang xde langsung..

macam ni da ok kut....?

 

 

ok.....em sy baru lepas xcdent ni minggu lepas dng moto kesayangan..hehehee...

tp moto still ok...cume signal + stance depan + sport light + tempat nk start tu bengkok...

soalan..

1- kat mane dalam area kL ni senang nk cari spare part kawasaki victor jazz ni erk...? (alamat/ contact)


 

Wsalam,

 

Kalau nak confirm ori cari lah kat Kawasaki Glenmarie Shah Alam, tapi harga mahal sikit. Kalau part enjin aku prefer amik yang ori. kalau signal dan barangan luar yang tidak melibatkan isi perut enjin boleh ajer beli di Sentul.

 

Kalau tak dekat NKS, Sentul pun banyak barangna KIPS diorang simpan.

 

 

blade99



__________________
Jom Touring


Newbie

Status: Offline
Posts: 1
Date:

Assalamualaikum semua abang2 senior,nama saya muhammad haziq,umur 16 dari rawang selangor,minta tunjuk ajar semua :)



__________________
No pain,no gain


Newbie

Status: Offline
Posts: 1
Date:

salam...saya new member dlm kawasaki... dlu sy join honda...skrng ni join kr150...
blh x... nk tukar set belakng kr biasa kpd krr...

__________________
muse glide


Member

Status: Offline
Posts: 11
Date:

blade99: terima kasih bang..

em yang bab ni da jumpa penyelesaian setelah mengenal pasati lokasi bengkel terdekat..hasil pertanyaan dan bantuan owner2 kawasaki kt area rumah..hehee..kt pantai dalam..

 

em tp baru2 ni ade syor supaya ambik barang pdk siam kacuk ngn kawasaki victor saya..

so pendapat abang2 otai semua la kan...mane lagi ok..?

1 - kawasaki victor + Salin Pdk Thailand.. (sebab sakang ni saya da pakai slip da..)

2 - Yamaha TZM (da siap sume menda) tinggal pakai je abg makanik tu cakap.. Block ade dua...satu slip satu asal..

 

pendapat abang2 semua amatlah dihargai..



__________________


Veteran Member

Status: Offline
Posts: 37
Date:

wds1395 wrote:

blade99: terima kasih bang..

em yang bab ni da jumpa penyelesaian setelah mengenal pasati lokasi bengkel terdekat..hasil pertanyaan dan bantuan owner2 kawasaki kt area rumah..hehee..kt pantai dalam..

 

em tp baru2 ni ade syor supaya ambik barang pdk siam kacuk ngn kawasaki victor saya..

so pendapat abang2 otai semua la kan...mane lagi ok..?

1 - kawasaki victor + Salin Pdk Thailand.. (sebab sakang ni saya da pakai slip da..)

2 - Yamaha TZM (da siap sume menda) tinggal pakai je abg makanik tu cakap.. Block ade dua...satu slip satu asal..

 

pendapat abang2 semua amatlah dihargai..


 Sebenarnya kedua2 motor di atas ada kelebihannya masing2.

 

Kips: Povervalve pakai mechanical so jarang st ader masalah.

TZM: Pakai elektronik, possibilities untuk rosak lebih tinggi. Tapi kalau pakai yg original mmg cun.  Cuma sekarang TZM banyak Mat Indon yang pakai....tu yang slack sikit. Huhuhu....

Kalau dari segi standard rasanya TZM kuat lagi dan position duduk lebih SPORT. Dan memang duduk "dalam" motor. Meaning kita bersekali dengan motor esp masa amek corner extreme mmg best.

Sebaliknya dengan KIPS lama position duduk lebih bersahaja dan rileks.

Tengok cara penggunaan. Lebih kepada sport riding atau bersahaja.

 

Pendapat aku la....

 

blade99



__________________
Jom Touring


Veteran Member

Status: Offline
Posts: 37
Date:

Kalau KIPS RR sekarang mmg best all rounder. Sporty riding position pastu power mmg best. Gamaknya kalau model lama standard la ngan Cyclone kot? Aku pun tak pernah try Cyclone.

Tapi camner pun ekzos kena buat kalau tak sebu gak....

__________________
Jom Touring


Member

Status: Offline
Posts: 11
Date:

Terima kasih atas Pandangan abg blade99..

 

owh....macam tu....so kalau nk jalan dekat2 tzm ni x best la erh...

kip tu sy pakai wat datang keje....range jauh ke x sy xpasti...yang pasti dari pantai dalam ke usj je la jarak penggunaan harian saya..hari minggu simpan...takut nk bawak jalan2...nnt kene rollblok kan xpasal2 polis cakap mat rempit ke ape..kan die cakap sy join lumba haram abis la..heeheheeeee...so hari cuti just kluar n p tengok abg Atoi makanik kt pantai dalam tu repair moto je la...borak2...heheheeee...

 

ok3...berbalik kepada topik asal...

 

jadi ezos ni memang perkara yang sangat3 penting eh bang...?

karburetor die kalau lokal n ori pun ade kesan jugak erk bang...?

 

yang tzm tu dijamin oleh makanik kdai tu da...cume susah la kalau xde geng....kalau nasib mat indon nk bagi join pun da kire nasib baik...macam skang ni lone ranger je la...sedih2...heheheee...

 



__________________


Member

Status: Offline
Posts: 11
Date:

salam....em saya ada satu soalan buat abang2 semua....

 

kalau kawasaki victor tukar sportrim Lc135 xpe ke,..?ade effect ape2 x....?

sebab sy tengok rim Lc lagi slim la die punye Hub tu...

 

ok...tu je...trima kasih atas pandangan abang2 semua...



__________________


Member

Status: Offline
Posts: 11
Date:

salam...

ya saya pakai victor...

boleh kongsi2 ape2 tips...?

mane tau nk ajak kuar ride ke...heheheeee....

sorang2 je ni duk join geng2 rxs-rxz-125....kesian la kt kips...heheheeeee....



__________________


Member

Status: Offline
Posts: 11
Date:

salam buat abang2 semua...heheheee...

em ade x geng2/ penguna2 victor kat sini...?

ade tips2 x untuk moto victor ni..?

ade nk bagi part2 second x...?hihihihiiii

 



__________________


Member

Status: Offline
Posts: 7
Date:

Assalammualikum abang2 semua saya ni baru nak berjinak pakai motor.saya nak tanya adex kawasaki zsr 150 atau orang panggil cyclone ade x yang bawah RM1000 jikalau ade boleh lah telefon saya 0127770248</p



-- Edited by aimin on Friday 9th of May 2014 10:48:10 PM

__________________


Member

Status: Offline
Posts: 11
Date:

salam..........diam...........je abang2 semua ni.....



-- Edited by wds1395 on Saturday 24th of May 2014 10:26:14 AM

__________________


Newbie

Status: Offline
Posts: 1
Date:

assalam..saya nk tumpang tanya..ada sesiapa x yg mempunyai coverset kr 150 jenis victor jazz utk dilepaskan..atau pun motor yg dah "tersadai" utk dilepaskan..sekitar selangor..saya berminat

saya nk buat sparepart bagi moto saya..harap dpt reply secepat mungkin..urgent



__________________
«First  <  1 2 3 | Page of 3  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.



Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard